Utbygging Fra funn til produserende felt

Norge er et kjerneområde for Wintershall Dea. Vi utvikler eksisterende og nye olje- og gassfelt på norsk sokkel.

Del
Wintershall Dea Norge Brønnramme
Wintershall Dea Norge Brønnramme
Foto
Wintershall Dea

Wintershall Dea har tung erfaring fra utbygginger til havs, der vi utvikler funn til produserende felt. Wintershall Dea bygger nå ut Nova and Dvalin. Begge feltene vil bruke eksisterende infrastruktur og plattformer for å produsere olje og gass på en mest mulig bærekraftig måte. Wintershall Dea er en engasjert og pålitelig partner som også investerer i partnerskap og bruker sin erfaring fra tidligere utbyggingsprosjekter til å bistå i partneropererte feltutbygginger.

Askeladd

Støtter produksjon i Barentshavet

Askeladd er en undervannsutbygging for LNG som vil øke platåproduksjonen ved det landbaserte prosesseringsanlegget på Melkøya i Hammerfest. Askeladd er en del av utbyggingsplanene for Snøhvit-feltet og består av Askeladd Nord, Gamma og Vest. LNG vil bli eksportert til land ved hjelp av to havbunnsrammer knyttet til det eksisterende undervannsanlegget på Snøhvit. Equinor er operatør for feltet.

Wintershall Dea Hurtigfakta Askeladd Norge
Wintershall Dea Hurtigfakta Askeladd Norge

Irpa

En tilknytning på dypt vann

Irpa er et undersjøisk gassfelt koblet via en 80 km rørledning til Aasta Hansteen-plattformen i Norskehavet. Ligger vest for Aasta Hansteen på et vanndybde på 1350 meter, er det det dypeste tie-back-feltet i Norge og et av de lengste. Temperaturene under null betyr at rørledningen må være svært isolert for å forhindre frysing. Med reserver på 125 millioner fat oljeekvivalenter er feltet designet for å forlenge levetiden til Aasta Hansteen, i tillegg til å låse opp flere økonomiske volumer. Feltet ligger rundt 340 km vest for Bodø i Nord-Norge.

Wintershall Dea NO Development Irpa
Wintershall Dea NO Development Irpa

Solveig

En lovende tilknytningsløsning

Solveig (tidligere Luno II) er tilknyttet Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen og blir bygd ut med fem selvstendige satellittbrønner – tre oljeprodusenter og to vanninjektorer. Lundin er operatør for feltet. Solveig ligger ca. 15 km sør for Edvard Grieg og utvinnbare reserver er anslått til 57 millioner foe.

Wintershall Dea Hurtigfakta Solveig Norge
Wintershall Dea Hurtigfakta Solveig Norge

Dvalin Nord

Dvalin North
Dvalin North

Dvalin Nord ligger i Norskehavet, ti kilometer nord av det Wintershall Dea-opererte Dvalin-feltet. Gassfeltet vil bli knyttet til Dvalin, som igjen er knyttet til Heidrun-plattformen. 

Prosjektet Dvalin Nord består i installering av en ny havbunnsramme med fire slisser. Tre av slissene vil bli brukt til produksjonsbrønner for gassen. Den siste slissen vil være tilgjengelige for fremtidig utvidelse av feltet. Gassen vil bli eksportert via Polarled-rørledningen til Nyhamna i nærheten av Kristiansund. 

Dvalin Nord var det største gassfunnet i Norge i 2021 og et resultat av Wintershall Deas strategi om å lete etter olje og gass nær eksisterende infrastruktur.  Feltet anslås å inneholde omtrent 84 millioner fat oljeekvivalenter, og forventes å komme i produksjon mot slutten av 2026. 

Wintershall Dea Norge AS er operatør med en eierandel på 55 %. Petoro AS eier 35 % og Sval Energi AS eier 10 %.

Maria fase 2

Maria fase 2-prosjektet består i installering av en ny havbunnsramme med seks slisser og fire nye brønner i den sørlige delen av Maria-feltet, omtrent 200 kilometer nord av Kristiansund. 

Utbyggingen forventes å øke Maria-feltets totale reserver med omtrent 27 millioner fat oljeekvivalenter. Feltet har en forventet levetid frem til 2040.

Den nye havbunnsrammen blir koblet til eksisterende infrastruktur på feltet. Brønnstrømmen fra Maria går til Kristin-plattformen. Vann til injeksjon kommer fra Heidrun, mens løftegass leveres fra Åsgard B via Tyrihans-feltet. Prosessert olje blir overført til Åsgard-feltet for lagring og eksport. Gassen blir eksportert via Åsgard transportsystem til Kårstø.

Videreutviklingen av Maria-feltet støtter opp om Wintershall Deas strategi om å benytte eksisterende infrastruktur for å øke produksjonen fra norsk sokkel. 

Oppstart av Maria fase 2 er planlagt til 2025.

Wintershall Dea Norge AS er operatør for Maria-feltet med en eierandel på 50 %. Petoro AS eier 30 % og Sval Energi AS eier 20 %.

Maria Phase 2
Maria Phase 2