Manifolder installert på Nova-feltet foran skjema

Stavanger
Del
Wintershall Dea installation Nova subsea template
Wintershall Dea installation Nova subsea template
Foto
Wintershall Dea/Dag Selander

De to manifoldene til Wintershall Deas Nova-prosjekt i Nordsjøen er trygt installert på havbunnsrammene på 370 meters dyp. Dette markerer nok en viktig milepæl for undervannsutbyggingen.

Det var Subsea 7 som sørget for at produksjons- og vanninjeksjonsmanifoldene og rørspolene ble trygt installert på havbunnen.
 
–  Installeringen av manifoldene og spolene var vellykket og markerte starten på vår undervannskampanje for 2020. Sammen med våre nøkkelleverandører har vi hatt stort oppmerksomhet rundt planleggingsfasen for å sørge for sikker installering. Planen fungerte, og installeringen skjedde uten uforutsette hendelser og foran skjema. Det er vi veldig fornøyd med, sier Dennis L. Dickhausen, Nova Facilities VP i Wintershall Dea.

Nova-feltet vil levere hydrokarboner via to nye havbunnsrammer til den nærliggende Gjøa-plattformen i den nordre delen av Nordsjøen, 120 kilometer nordvest for Bergen,.

Manifoldene og spolene ble fraktet med Subsea 7-fartøyet Seven Arctic fra forsyningsbasen i Florø til Nova-feltet før de ble installert på havbunnen.

Fartøyet Siem Spearfish koblet deretter de tre produksjons-spolene, som ble installert ved hjelp av et enkelt løft, og injeksjons-spolen til manifoldene og rørledningene.

– Våre hovedleverandører på undervannstjenester, Aker Solutions og Subsea 7, gjorde en fantastisk jobb med å planlegge, bygge og installere manifoldene og spolene på Nova-feltet. Til tross for utfordrende forhold klarte Subsea 7 gjennom nøye planlegging og effektivt arbeid, å ferdigstille installeringen, til og med foran skjema, sier Bård Owe Bakken, Nova Subsea-leder.

Installeringen av vanninjeksjonsmanifolden og -spolen var opprinnelig planlagt til juni.

Om manifoldene og spolene
Manifoldene kobler undervannsventiltrærne til rørledningene og kontrollkablene. Den 212 tonn tunge produksjonsmanifolden vil ta imot hydrokarboner fra Nova før de sendes videre gjennom rørledningene til Gjøa. Den 116 tonn tunge vanninjeksjonsmanifolden leverer injeksjonsvann fra Gjøa inn i dedikerte brønner for trykkstøtte i reservoaret. Spolene kobler manifoldene til rørledningene.

 

Om Nova

Nova ligger omtrent 120 kilometer nordvest for Bergen og omtrent 17 kilometer sørvest for Gjøa-plattformen i Nordsjøen.

Partnerskap: Wintershall Dea (operatør 45 %), Capricorn Norge AS (et heleid datterselskap av Sval Energi AS) (10 %), ONE-Dyas Norge AS (10 %), Spirit Energy Norge AS (20 %) og Edison Norge AS (15 %).

Vanndybde: 370 meter

Utbyggingsløsning: Nova bygges ut med to havbunnsrammer som kobles til den eksisterende Gjøa-plattformen, der Neptune Energy er operatør. Gjøa vil motta produksjonsvæsker og levere injeksjonsvann og løftegass til Nova-feltet. Olje fra Nova vil bli transportert fra Gjøa gjennom Troll Oljerør II til Mongstad, og assosiert gass vil bli eksportert via FLAGS-rørledningen (Far North Liquids and Associated Gas System) til St. Fergus i Storbritannia. Både olje og gass sendes deretter videre til det europeiske energimarkedet.

Bruk av eksisterende infrastruktur legger til rette for kostnadseffektiv utvinning av ressursene i reservoaret på 2570 meters dyp og øker den økonomiske levetiden til eksisterende infrastruktur.

Nova vil være Wintershall Deas fjerde egenopererte undervannsutbygging som kommer i produksjon i Norge.

Wintershall Dea Installation subsea template nova North Sea
Wintershall Dea Installation subsea template nova North Sea
Foto
Wintershall Dea/Dag Selander
Pressekontakter
Del