Vellykket tungløft for Dvalin-prosjektet i Norskehavet

Stavanger
Del
Wintershall Dea Installasjon Dvalin Modul Norge
Wintershall Dea Installasjon Dvalin Modul Norge
Foto
Wintershall Dea/John Iver Berg

Etter to og et halvt års byggearbeid, ble den 3500 tonn tunge Dvalin-modulen løftet om bord på Heidrun-plattformen i løpet av tre timer lørdag 3. august. 

Selve Dvalin-feltet er en undervannsutbygging, som ligger 15 kilometer nordvest for Heidrun-feltet. Til Dvalin feltet har opp mot 700 verftsarbeidere brukt to og et halvt år på å bygge en egen gassbehandlingsenhet. 

– Dvalin-teamet har arbeidet målrettet for å bygge og få modulen på plass til rett tid og innenfor budsjettet. Derfor er det svært tilfredsstillende å se at operasjonen bli utført sikkert og helt etter planen, sier Hugo Djikgraaf, Chief Technology Officer (CTO) i Wintershall Dea.

Dvalin-modulen er bygget ved Aibel-verftet i Haugesund på oppdrag for Equinor, som er eier av Heidrun-plattformen. Wintershall Dea har samarbeidet tett med de to partnerne for å gjøre prosjektet så godt som mulig. 

– Så langt er det godt med 3.5 millioner arbeidstimer på Dvalin-prosjektet uten en eneste alvorlig personskade. Selv om HMS-statistikk er ferskvare, er jeg utrolig stolt over at prosjektet har hatt en så tydelig oppmerksomhet på å drive trygt og forsvarlig, samtidig som prosjektplanen holder, sier Thomas Kainer, Senior Vice President, Major Project Dvalin i Wintershall Dea.

Løfteoperasjon ble utført av løftefartøyet Saipem 7000. Fra Dvalin-modulen ble løftet fra lekteren til den var plassert på Heidrun, tok det tre timer. 

– For oss som har fulgt byggingen av modulen, fra det første stålkuttet via trekking av 100 000 meter av kabel og sveising av 3700 skjøter til den nå står på Heidrun, var det en stor opplevelse å se modulen bli løftet på plass, sier Anita Albriktsen, Topsides Host Manager.

Om Dvalin-feltet

Funnet:2010

Partnerskap:Wintershall Dea, operatør (55%), Petoro (35%) and Edison (10%)

Lokasjon:Rundt 259 kilometer nord av Kristiansund, 15 kilometer nordvest av Heidrun-feltet og 35 kilometer sør for Skarv-feltet. 

Reserver:113.3 mmboe

Utbyggingsløsning:Dvalin-feltet blir bygget ut med fire undervannsbrønner, koblet opp mot den Equinor-opererte Heidrun-plattformen. Gassen fra Dvalin vil bli transport til Heidrun via en 15 kilometer lang rørledning. Herfra blir gassen transportert gjennom en 7.5 kilometer lang rørledning til Polarled og gassterminalen i Nyhamna. Fra Nyhamna blir gassen sendt til markedene i Europa via Gasled. 

I Norge er Wintershall Dea med sine 150 000 daglige fat oljeekvivalenter det tredje største ikke-statlige selskapet på norsk sokkel. De neste årene er det forventet at produksjonen vil stige ytterligere. 

Winteshall Dea er eid av BASF (67%) og LetterOne (33%). Børsnotering er planlagt på mellomlang sikt. 

Om Wintershall Dea

Wintershall og DEA Deutsche Erdoel AG, to vellykkede selskaper med en lang tradisjon, har fusjonert og dannet Europas ledende, uavhengige olje- og gasselskap: Wintershall Dea. Selskapet, som har tyske røtter og hovedkontor i Kassel og Hamburg, driver med effektiv og ansvarlig leting og produksjon av olje og gass i 13 land verden over. Wintershall Dea har virksomhet i Europa, Russland, Latin-Amerika og MENA-regionen (Midtøsten og Nord-Afrika) og har en global oppstrømsportefølje. Selskapet er også involvert i transport av naturgass og er dermed også ledende innenfor midtstrømsvirksomhet.

Wintershall Dea kan skilte med mer enn 120 års erfaring som operatør og prosjektpartner langs hele E&P verdikjeden. Selskapet sysselsetter rundt 4000 ansatte fra mer enn 60 land. Selskapet planlegger å øke sin gjennomsnittlige daglige produksjon fra rundt 590 000 fat oljeekvivalenter til mellom 750 000 til 800 000 fat i perioden mellom 2021 og 2023. På mellomlang sikt forventes en børsnotering av Wintershall Dea.

Pressemelding
Pressekontakter
Del